Existují v zásadě tři možnosti, jak ukončit své působení na Facebooku. Liší se množstvím dokumentace, kterou za sebou zanecháte, mírou nutné vlastní aktivity a definitivností zvoleného řešení.

 

Deaktivace účtu

Veškerá uživatelská data – fotky, nastavení, aplikace, kontakty… – zůstanou v jakémsi „stand-by“ režimu. Ostatním uživatelům se účet jeví jako neaktivní, komentáře deaktivovaného uživatele u položek vytvořených ostatními nicméně zůstávají viditelné, místo profilového fota jsou doprovázeny defaultním šedivým obrysem v bílém poli. Stále trvá i možnost označení uživatele na cizích fotografiích, a pokud není při deaktivaci vypnuto, také zasílání upozornění na e-mailovou adresu (ne že by se rozesílání nevyžádané pošty ze strany FB omezovalo pouze na registrované).
K opětovnému zprovoznění účtu stačí jediné přihlášení, žádná data nejsou smazána, vše okamžitě funguje. Tato možnost se hodí v případech, kdy plánujete později se k Facebooku vrátit.
Postup: Účet → Nastavení účtu → Zabezpečení → Deaktivujte svůj účet (zde můžete zakázat/nastavit upozornění e-mailem, aplikace a skupiny, jichž jste správcem) → Potvrdit. Po zadání hesla by se mělo zobrazit oznámení o deaktivaci.

 

Trvalé zrušení účtu uživatelem

Z pohledu uživatele obnáší ztrátu přístupu k veškerému vytvořenému obsahu, včetně sítě kontaktů – je proto na místě si e-mailový adresář zálohovat a rozeslat vlastní kontaktní údaje. Lze stáhnout kopii kompletního vytvořeného obsahu (Nastavení účtu → Obecné → Stáhněte si soubor → Spustit archivaci), bližší výběr typu dat (zprávy / kontakty / sdílené položky…) FB neumožňuje.
Aplikace, k nimž se přes f. účet připojujete, prověřte – některé, jmenovitě Spotify, nenabízejí jinou možnost přihlášení, jiné (Pinterest, Pandora, Foursquare nebo Instagram) lze obsluhovat i bez registrace na Facebooku. Klíčová je změna formy přihlášení (přes Twitter, e-mailovou adresu atp.) před zrušením účtu.

 

Postup:

Zrychleně: přes tento odkaz.
Manuálně: Nápověda → Soukromí a zabezpečení → Soukromí → Trvale smazat účet (2. položka odspoda) odkaz na posledním řádku 2. odstavce zaškrtněte Odstranit a potvrďte. Zanedlouho obdržíte e-mail, potvrzující odstranění účtu.

 

Během následujících 14 dnů nejen že se nesmíte k FB přihlásit, k opětovné aktivaci účtu dojde i při použití „social plugins“ – ve zdejším prostředí jde zejména o diskuze pod články, hostované na FB; dále také o služby digg.com, Pidgin, Adium, komentáře na weblozích a další. Stejně tak při kliknutí na Sdílet na libovolném webu je proces likvidace účtu přerušen. Zobrazení těchto aktivních FB prvků brání doplňky typu Facebook-Blocker.

 

Proti „náhodnému“ přihlášení se lze zabezpečit vymazáním cache a cookies (byla-li používána volba Zůstat přihlášen, účet navrátí do aktivního stavu jediné „ukliknutí“), vhodné je i vymazání FB aplikací z iPhonu. Případně lze doménu facebook.com zablokovat v souboru hosts (který si raději zálohujte): nachází se v adresáři Windows na systémovém (většinou C:\) disku – použijte hledání. Soubor otevřete v Poznámkovém bloku či podobném editoru a na konec do samostatného řádku vložte 127.0.0.1 www.facebook.com.

Další články z rubriky

Štítky: , , ,

Tvůj komentář k článku

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>